28 juni 2009

Svenskt mönster

Jag skrev ner en svensk beskrivning på "blomrutan" då det var några som frågat mig om det. Håll tillgodo. Hoppas ni förstår Hur jag menar. Att skriva ett mönster så andra förstår är jättesvårt.


V1. Gör en magic circle, visas här, och runt den 16 st (första st virkas som 3 lm) och ta ihop med 1 sm.

V2. Virka 3 lm (= 1 st), sedan 1 st i nästa st, 2 lm, 2 st, 2 lm… Upprepa detta varvet ut, så att det blir 8 stgr med 2 lm mellan.

V3. Gör en sm till första lmbågen. Runt denna virkas: 3 lm (= 1 st), 1 st, 2 lm, 2 st. Virka sedan runt nästa båge: 2 st, 2 lm, 2 st. Upprepa detta varvet ut.

V4. Sm till lmbågen. Runt denna virkas så 7 st, (1 st virkas som 3 lm), sedan 1 fm mellan stgr.

Nu är blomman i mitten klar. Dra åt tråden i mitten så inget hål uppstår och fäst den, och den andra tråden...

Ramen runt om:

V1. Byt färg. Börja i den 4 st på ett av blombladen med en sm, sedan 4 lm, 1 sm mellan blombladen, 4 lm, 1 sm i 4:e st på blombladet… Upprepa detta varvet runt. Avsluta med sm i 1:a sm.

V2. 3 lm ( = 1 st). Virka sedan 3 st runt lmbågen, 1 lm, sedan 3 st runt nästa lmbåge, 2 st i fm mellan de 2 nästa lmbågarna, 2 lm, 2 st i fm mellan kommande lmbågar, 3 st runt bågen, 1 lm… Upprepa detta varvet runt så att du har 5 st innan varje hörn, och 7 på mitten.

V3. 3 lm ( = 1 st). Virka sedan 1 st i varje st ( = 3 st), 1 st runt lm, 1 st i kommande 5 st. Runt hörnet virkas 2 st, 3 lm, 2 st. Virka sedn på samma sätt varvet runt. Det ska bli 23 st på var sida om rutan, och ett hörn om 3 lm.

V4. Virka en fm i varje st, samt 3 i varje hörn, varvet runt. Tag av tråden och fäst.


(Mina rutor virkar jag i Superwash Safir och de blir ca 14x14 cm, med 3½ virknål. Köpte bara 1 nystan av var färg, = 4 st, för att testa först och fick ut nästan 3 rutor av var färgkombination, dvs 12 rutor. Testade först med virknål 3, men det vart för hårt.)

10 kommentarer:

Mamma Millan sa...

Helloj mitt i natta!!

nu ar jag kommit igång med mina rutor..jättekul...passar på att virka när vi "bilar" o när man väntar på att datan ska koppla upp sig...dötid som man hinner göra lite rutor på:)))

Ska pröva på ditt mönster med sen när jag kommit i gång;))

kramizzzzz

Ida´s kreativa sa...

Visst är de svårt att skriva mönster! Men tack så mycket av att du delar med dig, jobbar just nu också på ett mönster som jag hade tänkt bjuda på på bloggen men med sommaren så känns det som jag inte får någonting färdigt..har dragit på mig för många projekt tror jag :) Hoppas du har de bra!

Mamma Millan sa...

hallå...
ne, inte semester än...men fram o tillbaks till stranden, vi åker ut till ett finare ställe lite längre ut..ca 1 ½ mil..så det blit en del virkat på den stunden..o på väg när vi var på tennis cup o så!!
jag är mammaledig o maken jobbar lite natt nu..då hinner vi va på beachen!!

ska lägga ut lite rutor i veckan så får du se...hmmm inte super bra men ändå!!!

phuuu..idag har vi nog haft varmaste dan hittils!!det är såå varmt inne att man går åt!!!!!Har tagit fram en fläkt här!!

kramis..hörs!!

EvaP sa...

Hej! Jag har ingen blogg men vill ändå lämna "en award" till en gullig medmänniska. Nämligen till dig Ewa för att du skickade mig mönstret. Man kan inte få nog av människor som du. Kram

Ewa sa...

Tack snälla rara Eva. Värmer gott att höra. Var kul att kunna hjälpa dig. Hoppas du får till många fina rutor!

Kram, och välkommen att fortsätta titta in till mig.

/Ewa

Sunna sa...

Kul variant, tack snälla för att du delar med dig

Pixi sa...

Tack för mönstret!! Jättesöt ju!!=)

Maria sa...

Hej Ewa! Jag tycker jättemycket om ditt fina mönster, men jag har lite svårt att tyda beskrivningen. Det skulle hjälpa om du kan skriva hur många maskor man har efter varje avslutat varv. Jag får inte ihop det till nio blomblad utan till knappt åtta och förstår inte riktigt vad jag gjort för fel.. Tror du att du kan hjälpa mig? Hälsningar Maria

Ewa sa...

Hej Maria!

Har du en mejladress, så ska jag försöka skriva ner det bätter?

Maria sa...

Hej! Ja, visst har jag det! mariaekberg86@gmail.com :) TACK för att du vill hjälpa mig.